2019-11-20

ingroei nagels

Er zijn verschillende oorzaken van ingroeiende teennagels, maar de meest voorkomende is dat de nagels in de hoekjes worden geknipt. 
Het is verleidelijk om de hoekjes te knippen als het daar pijnlijk is. Helaas geeft dit slechts een tijdelijke verlichting en het probleem zal terugkeren als de nagel weer groeit. 
Sommige mensen scheuren hun nagels en dit kan een ruwe splinter van de nagel achterlaten die de huid kan doorboren en een infectie kan veroorzaken. 
Probeer je nagels iets langer te laten groeien en zorg ervoor dat ze vrij zijn in de hoeken voorbij het einde van de nagelplooi.

Schade aan de nagel waardoor de nagel dikker wordt kan de nagel ook laten ingroeien. Dit wordt meestal er erger naarmate we ouder worden, omdat de nagel uitdroogt en minder flexibel wordt. Regelmatig olie op de nagel gebruiken kan helpen om ze flexibel te houden. Het verzacht ook de droge huid die zich onder de nagel bevindt.
Een ingegroeide/ingroeiende teennagel treedt op wanneer de nagel zijwaarts in de teen groeit en niet naar buiten. Het resultaat is pijn in de zijkant van de teen. De grote teen wordt het meest getroffen. Het kan worden veroorzaakt door elke situatie die de juiste uiterlijke groei van de nagel verstoort, zoals onjuist knippen van de nagel of onjuist schoeisel. 

Diagnose 
De diagnose van een ingegroeide/ingroeiende teennagel kan worden gemaakt op basis van het uiterlijk van de teen. Er wordt ook een geschiedenis in kaart gebracht om de oorzaak van de ingegroeide/ingroeiende teennagel te bepalen en aan te pakken.

Behandeling
In sommige gevallen kan de rand van de nagel worden gescheiden van de zijkant van de teen. De vulling wordt tussen de nagel en de teen geplaatst om de groei in de juiste richting te stimuleren. Sommige gevallen vereisen een chirurgische verwijdering van de teennagel. Een nieuwe, normale nagel groeit dan in de komende maanden.

Zonder behandeling
De nagel kan in de zijkant van de teen blijven groeien. Dit kan leiden tot progressieve pijn of terugkerende infectie. Het is het ernstigst bij mensen met onderliggende medische problemen zoals diabetes of perifere vaatziekten.

Kan ik iets doen om ingegroeide/ingroeiende teennagels in de toekomst te voorkomen?

Ja. Knip uw teennagels recht af in plaats van ze af te ronden. Je moet ook de schoenen controleren om te zorgen dat er voldoende ruimte is voor je tenen. Verkrampte teenruimte verhoogt het risico op ingegroeide en/of ingroeiende teennagels. In veel gevallen zijn ingegroeide teennagels genetisch en zelfs de beste preventie technieken kunnen niet volledig voorkomen dat een ingegroeide/ingroeiende teennagel pijnlijk en/of geïnfecteerd wordt.

Heb ik een ingegroeide/ingroeiende teennagel?
Als je je teennagel aan de randen buigt en in je huid groeit, heb je waarschijnlijk een ingegroeide teennagel. U kunt ook zwelling, roodheid en warmte rond het getroffen gebied ervaren. In sommige gevallen waar de nagel de huid breekt, kunnen bacteriën binnendringen en een infectie veroorzaken.

Verhoogt het hebben van diabetes de kans op een ingegroeide/ingroeiende teennagel?
Nee. Maar een geïnfecteerde ingegroeide/ingroeiende teennagel verhoogt het risico op ernstige problemen, waaronder een botinfectie die tot amputatie kan leiden. Als u diabetes, zenuwbeschadiging in de voet of een slechte bloedsomloop heeft, is het raadzaam om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen.

Wilt u meer weten, neem dan contact met mij op.
Met vriendelijke groet, Jolanda Koppenol

Admin - 12:44 @ Voet-Nagel- en bewegingsklachten