2019-11-21

Wintervoeten/handen.. heeft u er last van?

Terwijl de winter zich aandient en de ochtendtemperaturen het gevoel geven dat ze onder nul komen, begint ons lichaam de pijnen te voelen die horen bij vochtig en koud weer. Sommige mensen worden geconfronteerd met gewrichtspijn en stijfheid, anderen met ‘spierzwakte ‘en sommige mensen ervaren flarden van rode, gezwollen, jeukende en soms pijnlijke huid op hun ledematen, bekend als winterhanden.

Winterhanden en/of wintervoeten is een veel voorkomende aandoening/ontsteking die mensen van alle leeftijden kan treffen en wordt veroorzaakt door slechte en/of vertraagde doorbloeding van de haarvaatjes in de huid, meestal met betrekking tot de tenen, vingers, neus en/of oren (extremiteiten).

Deze reactie wordt veroorzaakt door blootstelling aan koud weer, waarbij de bloedvaten samentrekken om lichaamswarmte te behouden. De symptomen zijn pijnlijke, rode plekken en/of knobbels en jeuk dat ontstaat door de overgang van koude (buiten) temperatuur naar de warme (binnen) temperatuur. van winterhanden worden verergerd met een plotselinge temperatuurverandering naar warm weer, of bijvoorbeeld snel onder een warme douche gaan staan.
Hieronder volgen enkele stappen die u kunt nemen om winterhanden/voeten te voorkomen.

- Vermijd extreme temperatuurschommelingen, verwarm uw hele lichaam langzaam na koude temperaturen
- Draag passende kleding! Dit omvat dikke sokken, mutsen en water/winddichte jassen
- Zorg ervoor dat je schoenen (leer en/of rubberen zolen) goed passen en dat het materiaal geschikt is bijvoorbeeld waterdicht als het weer vochtig is.
- Zorg voor droge en niet transpirerende voeten. Droog voeten grondig na het douchen
- Probeer dagelijks te oefenen (zelfs als het een zachte oefening is), dit zal de bloedsomloop helpen verbeteren. Het gaat erom dat u zoveel als mogelijk uw
  bloedcirculatie op gang houdt. In het ernstige geval kunt u uw arts raadplegen voor medicijnen/crèmes tegen:
    - jeuk en pijn
    - bloedvat verwijdend geneesmiddel
    - Uw voeten regelmatig (laten) masseren.

Winterhanden/voeten is meestal seizoensgebonden en verdwijnt in de meeste gevallen binnen een tot drie weken, vooral als het weer een beetje warmer begint te worden. Hoewel de effecten van winterhanden meestal niet permanent zijn, kunnen er complicaties optreden als uw huidblaren mogelijk leiden tot zweren en infecties.
Het is belangrijk om uw bloedsomloop naar uw voeten en tenen te laten beoordelen om ervoor te zorgen dat u geen risico loopt op verdere complicaties, vooral als u al een slechte bloedsomloop of diabetes heeft.

Admin - 12:15 @ Voet-Nagel- en bewegingsklachten | Een opmerking toevoegen